بیپایان: ذهنت را آزاد کن و در جنگ زندگی پیروز شو
معرفی کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران
دیوید بویل در کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران راوی داستان سه مردی است که بیشترین نقش را در ساخت بمب اتم و بمبارانهای کشور ژاپن در سال 1945 داشتند؛ اما در آینده با یکدیگر اختلافاتی جدی پیدا میکنند. رابرت اوپنهایمر، ادوارد تلر و لوییس استراوس سه شخصیت اصلی کتاب هستند که داستان زندگی آنها از تولد تا مرگ روایت میشود.
دربارهی کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران
مشهور است که رابرت اوپنهایمر بعد از اولین انفجار آزمایشی بمب اتمی، از کتاب «بهگود گیتا» نقل میکند: «اکنون به مرگ تبدیل شدم؛ ویرانگر آدمیان.» کمتر از یک ماه بعد از موفقیت پروژهی منهتن، بمب اتمی جان هزاران نفر را گرفت، ساختمانها با خاک یکسان شدند و بازماندگان تا سالها بعد در رنج و عذاب زندگی کردند. با وجود اینکه این واقعه در پایان دادن به جنگجهانی دوم تأثیری بهسزا داشت، اما باز هم سؤالی در ذهن ما شکل میگیرد: چگونه دانشمندان دخیل در پروژهی منهتن اجازه دادند که اینچنین از اختراعشان استفاده شود؟ لازم است که به آن دوران سفر کنیم، از زندگی اوپنهایمر و دیگر همکارانش مطلع گردیم و به درک درستی از شرایط برسیم تا به پاسخ این سؤال نزدیک شویم. دیوید بویل (David Boyle) کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران (Oppenheimer: A World Destroyed) را به همین منظور نوشته است.
دیوید بویل خبرنگاری است که با کتابهای داستانی تاریخیاش شناخته میشود. یکی از معروفترین آثار او «آلن تورینگ: بازگشایی یک معما» نام دارد. او در کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران از زندگی شخصی و علمی رابرت اوپنهایمر و ارتباطاتش با ادوارد تلر و لوئیس اشتراوس گزارشی دقیق ارائه میدهد.
کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران با شرح مفصلی از دوران کودکی این فیزیکدان برجسته آغاز میشود. او در دوران کودکی باهوش، اما تنها بود و شاید همین موضوع، علت رفتارهای او را در ادامهی زندگی نشان دهد. در سال 1937 اوپنهایمر و تلر در دانشگاه با یکدیگر آشنا شدند. این آشنایی منجر به رشد علمی هر دو شد و رابطهای حرفهای میان آن دو شکل داد. البته این رابطه فراز و نشیبهای بسیاری داشت که در خلال کتاب به آن اشاره میشود.
نویسندهی کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران از فیزیک هستهای غافل نیست و در بخشهای مختلف کتاب ما را با حقایق علمی مواجه میکند. شاید این موضوع برای خوانندگانی که با فیزیک آشنایی چندانی ندارند، مشکل به نظر برسد؛ اما دیوید بویل این مفاهیم را با زبانی ساده توضیح میدهد و خواننده را با خود همراه میکند. کسانی هم که میخواهند دربارهی حقایق علمی این اکتشاف تاریخی اطلاعاتی کسب کنند، از این قسمتها لذت خواهند برد.
یکی از نقاط اوج کتاب نقل مصاحبههای روزنامهنگاران آمریکایی با بازماندگان هیروشیماست. چنین واقعهای بر وجدان اوپنهایمر و همکارانش سنگینی میکرد؛ بهویژه که همگان اوپنهایمر را پدر بمب اتمی میدانستند. اوپنهایمر بعداً از هری ترومن، رئیسجمهور وقت آمریکا، درخواست میکند که توسعهی سلاحهای هستهای را محدود کند. اما دیگر کار از کار گذشته بود. اسباببازی جدیدی در دست رئیسجمهور افتاده بود و او میخواست با این وسیلهی جدید، قدرتش را به همهی جهان نشان دهد.
آخرین بخش کتاب روی رابطهی میان اشتراوس و اوپنهایمر متمرکز است. بعد از پایان جنگجهانی دوم، اشتراوس مواضع اوپنهایمر علیه شوروی و ساخت بمب هیدروژنی را زیر سؤال میبرد و او را تحت فشار قرار میدهد. نهایتاً بعد از تلاشهای فراوان، مجوز امنیتی اوپنهایمر را باطل و حیثیت عمومی او را لکهدار میکند. امروز پس از گذشت شش دهه از آن واقعه، غبارها از بین رفتهاند و حقیقت چهرهی خود را بهوضوح نشان میدهد.
فیلم «اوپنهایمر» به کارگردانی کریستوفر نولان، یکی از مهمترین فیلمهایی بود که در سال 2023 به نمایش درآمد. این فیلم براساس کتاب «پرومتهی آمریکایی: پیروزی و تراژدی جی. رابرت اوپنهایمر» ساخته شده است. در خلال کتاب اوپنهایمر: دنیای ویران به این فیلم و بازیگرانش اشاره میشود. البته زمانی که دیوید بویل کتاب را مینوشت، فیلم هنوز بر پردهی سینما نرفته بود؛ اما اطلاعات مربوطبه آن در همهی سایتها دیده میشد.
برای خواندن و دانلود کتاب ، کتاب های صوتی ، پادکست به کانال تلگرام ما مراجعه کنید : https://t.me/Bia_ino_Bekhon
آیدی کانال تلگرام : Bia_ino_Bekhon@